Menu

Generalforsamling 2022 - Formandens beretning

image
05. december 2022 kl. 12:34

Torsdag d. 24. november var der generalforsamling i Aalborg Freja. Traditionen tro var der en årsberetning fra foreningens formand Jan Daucke:

 

Dødsfald

Siden sidste år har vi mistet følgende medlemmer:

Finn Brunø

John Jørgensen

Ære være deres minde.

 

CORONA lagde også en dæmper på starten af året 2022.

Standerhejsningen i slutningen af januar var meget tyndt besøgt, delvis pga. der ikke var suppe eller rullepølse til nålene. Vejret var hundekoldt og en del af seniorafdelingen var ramt af CORONA. Men standerhejsning blev der holdt og den beskedne skare af fremmødte fik trænet lidt.

Allerede ugen efter bortfaldt samtlige restriktioner, desværre en uge for sent kan man sige, men bedre sent end aldrig. Så en stor befrielse af samfundet og klubben kunne åbne fuldstændig op.

Tarteletten

Tarteletten blev afholdt som planlagt i starten af februar til stor glæde for vores kvindelige seniorer, medlemmer, frivillige og hang a rounds. Fint fremmøde og en rigtig god fest.Omkring 45 fik en rigtig fin aften med masser af snak og li’r. Tarteletten blev aflyst i 2021, men har nu eksisteret i nogle år og har genereret lidt penge til klubben over årene. 

Gule Ærter

Gule ærter blev afholdt første fredag i marts som sædvanen byder. Årets gæst var Poul Erik Andreasen og det var spændende at høre om hans løbebane i fodbold. Stemningen var som sædvanlig høj og igen kæmpe tak til vores hårdt arbejdende ærteudvalg.

Aalborg City Cup

Endelig kunne vi holde City Cup igen. Planlægningen forløb nogenlunde som normalt, men vi var lidt rustne og usikre på om vi havde miste overblikket eller for mange frivillige. Turneringen endte i en størrelse som var lidt mindre end vores største turneringer, men dog stor nok til lidt nervøsitet. 

Turneringen forløb ganske fornuftig. Jeg blev ikke involveret i nævneværdige udfordringer under turneringen. Så en god oplevelse og en ja vi kan stadig.

Dog skal vi være opmærksomme på de frivillige. De hænger ikke på træerne og der bliver færre og færre. Nu var vi så også ramt af Karneval som lagde beslag på mange om lørdagen. Den evigt tilbagevendende usikkerhed om bemandingen slider på de ansvarlige.  Jeg vil opfordre alle til, at huske at tage en tørn, det er faktisk meget skægt og så har man det godt med sig selv bagefter.

Resultatmæssigt blev det knap så godt som rekordåret 2019. Det blev faktisk noget under og det må vel karakteriseres som lidt skuffende, men det faktum at vi var lidt rustne i planlægningen og at vi faktisk manglede frivillige, gjorde nok nogle af løsningerne lidt dyrere. Det bliver meget spændende hvordan det udvikler sig i fremtiden. Det må bare ikke løbe fra os. Klubben har ikke råd til en langvarig løsning med Eurosportring hvis det ikke giver overskud. 

Hallen

Hallen er stadig et stort aktiv for Freja. Heldigvis kunne vi drifte et næsten normalt år i 2022. Hallen bliver brugt til de aktiviteter som hallen var tiltænkt. Bl.a. udlejning til City Cuppen.

Loppemarkeder

Loppemarkederne som vi kender dem i hallen med Freja som arrangør, er formentlig et overstået kapitel. Der er ikke frivillige tovholdere mere. Kæmpe tak til dem der gennem årene har taget initiativ og gennemført dem.

Desværre, fordi loppemarkederne også bidrog til klubbens drift med den indtjening loppemarkederne havde.

Sportsligt

De sportslige resultater har været okay. Vores bedste hold, 1. kvinder, spillede en rigtig god turnering og endte rigtig flot i midten af rækken med hvad jeg synes er mange point. Som rene amatører er det flot.

Vores 2. kvinder endte jo i kvindeserien vest i efteråret efter en flot oprykning i foråret. Men kvindeserien vest var en lidt for stor mundfuld og de må ned igen. Men det har været et rigtig flot kvinde efterår.

Vores 1. herrer spillede sig i Jyllandsserien 2 og gjorde rigtig flot i efteråret. De ender 2’er og spiller kval.kamp mod nedrykningstruede Chang fra Jyllandsserien 1. En spændende kamp på Chang med rigtig mange tilskuere. Kampen bliver mere end almindelig spændende og skal afgøres ved straffe efter 1-1 i ordinær tid og 2-2 i forlænget. Desværre vinder Chang straffesparkskonkurrencen, som de bare var bedre til. Men stadig flot at vi i første runde af Jyllandsserie 2 spiller om oprykning.

Vores 2. herrer rykkede desværre ned, hvorfor de spillede i serie 3. Efter en spændende turnering endte vi lidt mirakuløst i oprykningsspillet som 2’er i turneringen. 1. kval.kamp vinder vi ude over Suldrup og anden kval.kamp blev endnu en kamp på Chang. Denne gang vandt vi. Fortjent vil jeg tilføje. Tillykke med det. 

 

Ungdomsafdelingen

Efterårssæsonen sluttede med 3 vindere i ungdomsafdelingen. 

U19 drengene var med et hold placeret i Liga 2. Holdet sluttede efter midtvejsombrydning med i de sidste 5 kampe at vinde 3 og tabe 2 og sluttede dermed på anden pladsen i Liga 2. 

U18 pigerne var med en afdeling på 20 spillere klar med et hold i efteråret. Her spillede holdet i Liga 2 og efter en ombrydning af puljen midt i efteråret spillede pigerne 5 kampe, hvor det ligesom hos de ældste drenge blev til en anden plads med 3 sejre en uafgjort og en tabt kamp. 

U16/U15/U14 drengene er så absolut den største afdeling i Freja og er jo også en sammenlægning af 3 årgange. I afdelingen er der 66 drenge og her i efteråret har der været 3 hold i turneringen.  

Hold 1, der spillede i Liga 3, sluttede som vinder af rækken med 8 sejre og kun 2 nederlag i efteråret og holdet rykkede dermed op i Liga 2B, hvor holdet skal spille i forårssæsonen. 

Hold 2, der spillede i Liga 4, sluttede desværre sæsonen med en anden sidste plads efter 3 sejre 1 uafgjort og 6 nederlag, og dermed rykkede holdet ud af rækken og skal dermed spille foråret i Liga 5. 

Hold 3, der spillede i Liga 5, fik deres første sejre med en statistik på 2 sejre 1 uafgjort og 7 nederlag. Dermed skal holdet i foråret igen spille i Liga 5. 

U15 pigerne spillede inden efterårets ombrydning i Liga 3 og var der helt suveræne med 5 sejre og dermed en oprykning til Liga 2. Resten af efteråret spillede holdet i Liga 2 og sæsonen blev afsluttet midt i rækken med 7 kampe og 12 point.  

U14 pigerne spillede inden efterårets ombrydning i Liga 2 og sluttede på en 4. plads af 6 hold og det betød nedrykning til Liga 3 i resten af efterårssæsonen. Her var holdet til gengæld helt suveræne med 5 sejre og en sikker vinder af rækken. Dermed skal holdet spille foråret i Liga 2.  

U13 Drengene hold 1 spiller i 8 mandsrækken i Liga 2A. Her kører turneringen stadigvæk og sidste kamp er først d. 27. november. Her kan holdet med en sejr over Støvring vinde rækken og dermed blive den 4. Liga vinder i ungdomsrækkerne. Så en spændende kamp venter holdet inden vinterpausen. 

U13 Drenge C Ungdomsafdelingens 3. vinder af rækken blev U13 drenge C holdet, der i 8 mands rækken var suveræne vindere med 10 kampe og 24 point uden et eneste nederlag. Målscoren blev så flot som 47 – 11. 

U13 Piger C 8 mands holdet, som mest består af piger der lige er begyndt at spille fodbold, fik en fin sæson i efteråret med 2 sejre og en uafgjort i en række med 9 kampe. 

Børneafdelingen 

I børneafdelingen har det på mange måde været “back-to-basics” det seneste års tid. Ovenpå nogle corona-år med en masse restriktioner og evigt skiftende retningslinjer, så kunne vi i år langt hen af vejen se børnefodbolden blive afviklet som den plejer.

Det betød også at vi i en periode har haft fokus på kerneydelsen - træning af børnene på banen og “sociale aktiviteter på sidelinjen”. Det var tydeligt i starten af året, at der var en masse børn og forældre, der gerne ville i gang med de fysiske aktiviteter igen og vi så en pæn stigning i medlemstallet. Særligt hos de allermindste bankede en masse drenge og piger på for at komme i gang med fodbolden - sammen med en masse engagerede forældre lover det rigtig godt for afdelingens fremtid.

Så selvom vi overordnet set ikke kan se et frafald af medlemmer i børneafdelingen, så er der dog årgange, der halter lidt bagefter på antallet af medlemmer - man kan nok ligefrem tale om et par “coronaårgange”, hvor vi har et efterslæb på antallet. Det er hold som har haft en opstartsfase mens hverdagen var præget af restriktioner og nedlukninger. Her skal vi have fokus på nogle rekrutteringstiltag fremover, men det peger også på hvor vigtige de allerførste år er, når der skal tiltrækkes nye medlemmer til klubben.

Selvom der har været fokus på at få den daglige træning på plads og rutinerne op at køre igen, så har der heldigvis også været tid til en masse aktivitet. For mange børn var det en stor oplevelse først gang at deltage til City Cup efter flere års pause, og vi havde igen fremgang på deltagerantallet til DGI Fodboldskole i sommerferien og der blev igen afholdt en fantastisk Carlsberg Sport Klubdag i august.

I år har børneafdelingen indledt arbejdet på at blive certificeret som DBU Børneklub - en del af DBUs nye børnestrategi hvor man vil kvalitetssikre dansk børnefodbold, gennem et udvidet samarbejde med de enkelte klubber omkring børnefodbolden og ved at påvirke klubberne til at sætte flere ressourcer af til netop børnefodbolden. Parallelt med dette er samarbejdet med Aab også under omlægning og udvikling. Her arbejder vi på at udvikle målsætninger for børnefodbolden i klubben og sætte organiseringen af denne i nye rammer.

Så i det kommende fodboldår skulle vi gerne begynde, at se resultatet af disse tiltag ude på banerne. Skrivebordsarbejde og hensigtserklæringer kan være meget fint, men det vigtigste er, at vi også fremover har det bedste fodboldtilbud til bydelens børn - hvor god træning, smil på læberne og en masse oplevelser går hånd i hånd. I børneafdelingen er der stadig engagerede frivillige, der hver dag yder en stor indsats, så tyder alt på at vi går en spændende tid i møde  for børneafdelingen i Aalborg Freja.

Og så skal det selvfølge nævnes at børneafdeling tog initiativ til en fodboldfest i Hallen den 22.11.22 til Danmarks første VM-kamp mod Tunesien. Super initiativ. Jeg var selv lige forbi for at se hvordan det tog sig ud – og det var fedt. Fantastisk aktivitet, rigtig fedt. Og Masser af glade unger. Desværre udeblev den helt store fodboldfest da kampen endte uafgjort.

 

Og så lige en bemærkning til seniorfodbolden i Aalborg. Primært herresiden: Vi har i Freja set en betydelig nedgang i herresenior. Udviklingen synes at være, at unge mænd enten kan selv, altså lave deres egen nye klub, eller at de kun ønsker at spille på lukkede hold i eksisterende klubber. De vil helst kun sig selv. Det er selvfølgelig ærgerligt at klubberne i Aalborg siger ja til disse lukkede hold, men der er også en udfordring i at alle unge mænd ønsker det på den måde. Hvis det er deres drive, kan det være svært at kæmpe mod. Jeg frygter bare en fremtid hvor der ikke er frivillige til at varetage klubberne øvrige opgaver f.eks. trænere for børn og unge.

I øjeblikke er vi i Freja udfordret af mangel på frivillige. Der bliver ikke solgt fyrværkeri i Freja i år. Der mangler frivillige. Det frygtes også at der ikke kommer flere loppemarkeder. Der mangler frivillige. Og det har en konsekvens. Det vil medføre at der kommer færre indtægter. Indtægter til driften af Freja. Og det kan blive et problem.

Dette til trods, vil jeg stadig afsluttende takke dem der har været her

Tak til alle frivillige

Tak alle trænere

Tak til alle medlemmer

Tak til alle forældre og tak til alle øvrige som har hjulpet

Jeg vil virkelig ønske at alle dem som endnu ikke har prøvet frivilligt arbejde ville give det en chance. Det er meget opløftende. Så alle I som sidder her, prøv det og opfordre andre til det også.

 

Rigtig god vinter og glædelig jul og godt nytår til alle. 

Luk